Rast in trendi v industriji injekcijskega brizganja

Rast in trendi v industriji injekcijskega brizganja

Danes ima plastika v avtomobilskem sektorju nedvomno velik pomen. Plastika ima ključno vlogo pri vsem od zasnove do proizvodnje vozil. Tretji najpomembnejši sektor pri porabi plastike je avtomobilska industrija, ki jo po porabi plastike presegata le pakirna in gradbena industrija.

Eden največjih pomislekov proizvajalcev v industriji umetnih mas po vsem svetu je negativni vpliv trenutne pandemije na ključne končne trge. V avtomobilskem sektorju je na primer od približno 30.000 delov, iz katerih je sestavljen avtomobil, tretjina teh izdelana iz plastike. Za izdelavo vsakega avtomobila se uporablja približno 39 vrst plastike in polimerov, pri čemer približno 70 % teh dobimo iz 4 polimerov: poliuretana, PVC-ja, polipropilena in poliamidov.

Plastika je sčasoma postala eden glavnih materialov pri izdelavi vozil, in sicer zaradi svoje sestave, varnostnih razlogov zaradi sposobnosti absorpcije energije iz umetnih snovi in več kot upravičenih razlogov zaradi svoje zmogljivosti, saj ima teža plastike pomembno vlogo pri povečanju izkoristka goriva in posledično zmanjšanju emisij plinov. Torej, kaj naj bi se na trgu zgodilo v naslednjih nekaj letih? Kateri bo najbolj opazen trend?

Avtomobilski deli, izdelani iz lahke plastike in gume

Slika 1 Avtomobilski deli, izdelani iz lahke plastike in gume. Ilustracija je last podjetja 3M.

Trenutna pandemija je več mesecev negativno vplivala na avtomobilski sektor, kjer se po navedbah poročila o velikosti in vplivu industrije umetnih mas združenja PLASTICS, ki je bilo objavljeno letos, 4,6 % vsakega dolarja porabi za plastične izdelke. Kljub temu bi po novih informacijah, ki jih lahko pridobite na spletnem mestu združenja PLASTICS, lahko rekli, da avtomobilski trg okreva v obliki črke V, in pričakuje se, da bo industrija umetnih mas v naslednjih 7 letih imela 5-odstotno skupno letno stopnjo rasti.

Po navedbah združenja PLASTICS: »Prvič, proizvodnja avtomobilov in lahkih tovornjakov je pokazala okrevanje v obliki črke V. Enako bi lahko dejali za nova naročila motornih vozil in delov. Drugič, razmerje med zalogami in prodajo avtomobilov je padlo na raven pred boleznijo COVID-19. Tretjič, izkoriščenost zmogljivosti pri proizvodnji transportne opreme je bila julija in avgusta 70-odstotna. 15,2 milijona avtomobilov in lahkih tovornjakov, ki so bili prodani do avgusta, pa še vedno niso v celoti dosegli svojih kupcev. Zato prejšnje skrbi industrije umetnih mas, da bo ta donosni končni trg propadal dlje časa, verjetno ne bodo uresničene, razen če se zaustavi zagon gospodarske rasti.« (Perc Pineda, glavni ekonomist združenja PLASTICS, 2020).