Kdo je izumil zračno blazino?

Kdo je izumil zračno blazino

Ta izumitelj je poleg zračne blazine odgovoren tudi za izum sistema zapiranja strojev za injekcijsko brizganje plastike, patentiral pa je še približno 400 drugih zanimivih izumov.

Sodoben stroj za injekcijsko brizganje plastike

Sodoben stroj za injekcijsko brizganje plastike.

Kdo je izumil zračno blazino?

Ime mu je bilo Peter Florjančič in da, bil je Slovenec, zaradi česar smo zelo ponosni, da smo tudi mi Slovenci.

Rodil se je leta 1919 na Bledu, ki danes slovi kot eno najlepših mest v tem delu Evrope.

Znameniti otok s cerkvijo na Blejskem jezeru

Znameniti otok s cerkvijo na Blejskem jezeru.

Poleg tega, da je bil izumitelj, je bil s številnih drugih vidikov tudi zelo zanimiv človek. Doživel je 101. leto, kar je samo po sebi odličen dosežek.

Leta 1936 je bil član državne reprezentance smučarskih skakalcev in sodeloval je na olimpijskih igrah v Berlinu. Nekaj let pozneje je bil sredi vojne vpoklican v sovražnikovo vojsko in boril naj bi se na fronti. Pripravil je genialen načrt, s katerim bi se boju na sovražnikovi strani izognil z uprizoritvijo lastne smrti. Odšel je na lažen smučarski izlet v Avstrijo, kjer je »umrl v plazu«. Toda v resnici je preprosto prismučal v nevtralno Švico, kjer je počakal na konec vojne.

Tam je spoznal svojo prihodnjo ženo in živel mirno življenje.

No, ni bilo ravno tako. Zaradi svoje zanimive življenjske zgodbe in velikih izumov je spoznal več zvezdnikov, kot so Frank Sinatra, Salvador Dali in Coco Chanel. Leta 1957 je nastopil tudi v filmu »Zgodba iz Monte Carla« z Marlene Dietrich v glavni vlogi.

Gospod Peter Florjančič (desno)

Gospod Peter Florjančič (desno).

Nikoli ni nehal izumljati, saj je bil to njegov življenjski slog.

Številni njegovi izumi so bili povezani s plastiko. Poleg svojih glavnih izumov, tj. zračne blazine in sistema za zapiranje stroja za injekcijsko brizganje plastike, je izumil tudi plastične drsalke, plastično zadrgo in plastični razpršilnik za parfum.

Steklenička s plastičnim razpršilnikom za parfum

Steklenička s plastičnim razpršilnikom za parfum, ki ga je izumil gospod Peter Florjančič.

Vsi ti izdelki so nam v pomoč še danes. Brez dvoma lahko rečemo tudi, da je imel gospod Peter Florjančič pomembno vlogo pri razvoju avtomobilske industrije, saj si danes avtomobila ne moremo predstavljati brez zračne blazine in lahkih plastičnih materialov.

Avtomobilski del iz brizgane plastike proizvajalca Oeco, d.o.o.

Avtomobilski del iz brizgane plastike proizvajalca Oeco, d.o.o.