Sprehod skozi čas

Sprehod skozi čas

Prihodnost in preteklost

Industrija injekcijskega brizganja plastike z vsakim letom raste. Brez nje si sodobnega sveta ni mogoče predstavljati. Kako pa se je vse skupaj začelo in kako se bo razvijalo v prihodnosti?

Presenetljivo je, da je prvi stroj za brizganje plastike star skoraj 150 let. Leta 1872 sta ga v ZDA izumila brata Hyatt za učinkovitejšo in natančnejšo izdelavo biljardnih krogel. Uporabila sta celuloid. Stroj je bil zelo preprost, vendar je lahko izdeloval različne izdelke, kot so glavniki in gumbi.

Prvi stroj za injekcijsko brizganje plastike

Prvi stroj za injekcijsko brizganje plastike.

Naslednji na vrsti je bil razvoj materialov, ki se uporabljajo v strojih za injekcijsko brizganje plastike. Leta 1907 je bila izumljena nova sintetično izdelana plastika, imenovana bakelit. Bakelit je mogoče hitro oblikovati, iz njega izdelani kalupi pa so odporni na vročino in praske. Njegova slabost je, da je sestavljen iz formaldehida, ki je zelo nevaren za človeško telo.
V tridesetih letih 20. stoletja so bili izumljeni drugi novi materiali. Nekatere izmed njih (polistiren, PVC) uporabljamo še danes.

Naslednji zanimiv izum je bil vijak, ki premika in meša material pred vbrizgom. Čeprav je bil izumljen leta 1946, je v uporabi še danes.

Vijak, ki ga je izumil James Hendry

Vijak, ki ga je izumil James Hendry

V naslednjih desetletjih je bil zaradi prihoda novih materialov in avtomatizacije znova dosežen napredek. Prvi robot za odstranjevanje delov je bil uporabljen leta 1972, prvi popolnoma električni stroj za injekcijsko brizganje plastike pa je bil predstavljen leta 1985.
Zgodovina stroja za injekcijsko brizganje plastike je zelo zanimiva. Kaj pa bo prinesla prihodnost?
Odgovor na to so lahko najnovejši trendi.

Ker ljudje postajajo vse bolj okoljsko ozaveščeni, se mora industrija injekcijskega brizganja plastike prilagoditi. Bio smole in okolju prijazni aditivi so zelo pogosti in se uporabljajo vedno pogosteje. Stopnja recikliranja plastičnih materialov je visoka in se povečuje.

Sodobni stroji za injekcijsko brizganje plastike so avtomatizirani, vendar še vedno obstajajo možnosti za izboljšave.
Programska oprema se hitro razvija in ponuja nove priložnosti. Kakovost, modeli kalupov in stroškovna učinkovitost se še bolj izboljšujejo.

Razmerje med težo in trdnostjo plastike je dobro, vendar to še ne pomeni, da ga ni mogoče izboljšati. Kompozitni plastični materiali so vse bolj priljubljeni. Materiale, kot so ogljikova vlakna, les in steklo, mešamo s plastiko, da izboljšamo že tako dobre lastnosti plastike.

Otroške kocke iz kompozitnega materiala iz plastike in lesa

Otroške kocke iz kompozitnega materiala iz plastike in lesa